a) Tarım
İlçe ekonomisi büyük ölçüde tarıma dayalıdır. Yöre arazisinin volkanik yapısı tüf tabir edilen topraklardan oluşmaktadır. Bu tür topraklarda daha ziyade bağcılık gelişmiştir. Üretilen üzümler şarap yapımına elverişli olduğundan kurulmuş bulunan şarap fabrikalarına verilir. İlçede Özel sektöre ait 3 adet Şarap Fabrikası bulunmaktadır.
Yine bu topraklarda üretimi yapılan önemli bir tarım ürünü de patatestir. Üretilen patatesler iç tüketime arz edildiği gibi dış ülkelere de ihraç edilmektedir. Ancak bu ürünün pazarlanmasında zaman zaman sıkıntılar yaşanmaktadır. Meyvecilik üretiminde ilk sırayı Kayısı ve Elma almaktadır. Sebzecilik arazinin müsait olmaması nedeniyle sadece ihtiyacı karşılayacak kadar yapılabilmektedir.
Bölgede Orman bulunmamaktadır. Çok az miktarda Akköy Köyü civarında bulunan meşe ormanlığı ile Damsa Barajı çevresinde bulunan Çamlık bir nevi mesire yeri oluşturmuştur.
b)Hayvancılık
İlçe, Hayvancılık yönünden de ileri bir düzeyde değildir. Arazinin engebeli oluşu ve yeterli meraların bulunmayışı hayvancılık yapmaya engel teşkil etmektedir. Son yıllarda et ve süt bakımından daha fazla ürün alınması için iyi kalitede hayvan beslenmesi amaçlanmış bu amaçla azda olsa çeşitli kurum ve kuruluşlar aracılığı ile Büyükbaş hayvan ithal edilmiştir. Ayrıca Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca uygulamaya konulan Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvancılık Projeleri kapsamında Küçükbaş ve Büyükbaş Hayvan dağıtımı yapılmıştır.Ayrıca yörede az sayıda kümes hayvancılığı ve arıcılık yapılmaktadır.
b) Sanayi
İlçede, Özel sektöre ait 200’den fazla işçi kapasiteli 1 adet konfeksiyon fabrikası ile Tarıma dayalı Şarap Fabrikalarının dışında önemli bir sanayi kuruluşu yoktur. Küçük ölçekli aile işletmeleri faaliyet göstermektedir
Sanayi sayılmamakla birlikte sanayi kadar gelir getiren bir başka konuda depoculuktur. Arazinin Jeolojik yapısı itibariyle kolayca kazılabilen tabi soğuk hava depoları bulunmakta olup, bu depolarda mevsimine göre patates, elma, iç tüketime ve dış piyasalara ihraç edilmek üzere Akdeniz bölgesinden gelen başta limon olmak üzere diğer narenciye ürünleri depolanmaktadır. İlçe genelinde bu türde yaklaşık 1500 civarında depo bulunmaktadır.
c) Kooperatifçilik
İlçe merkezi ve köylerinde başlangıçta çok ilgi duyularak çok sayıda kooperatif kurulmuş ise de, sonraları üretime dönük çalışamadıklarından faaliyetlerini sürdürememişledir.
İlçe genelinde;
(1) adet Tarım Satış Kooperatifi,
(1) adet Tüketim Kooperatifi,
(4) adet Tarım Kredi Kooperatifi,
(5) adet Sulama Kooperatifi,
(10) adet Tarımsal amaçlı Kalkınma Kooperatifi,
(6) adet Konut Yapı Kooperatifi,
(1) Adet Sulama Birliği bulunmaktadır.
d) Bankacılık
İlçe Bankacılık yönünden bir hayli aktif durumdadır. Halen Kamu ve Özel olmak üzere 8 Banka şubesi ayrıca diğer bankalara ait 2 adet ATM bulunmaktadır.
e) Fuar ve Sergiler
İlçede her yıl, Turizm potansiyelini artırmak ve bağcılığı teşvik etmek amacıyla, Ulusal düzeyde “ Ürgüp Bağ Bozumu Festivali “ düzenlenmektedir.